GEÇİCİ FESİH YASAĞI SÜRESİNİN YENİDEN UZATILMASI

Bilindiği üzere, tüm dünyayı etkisi altına alan Yeni Koronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle ülkemizde de oluşan olumsuz ekonomik sonuçların önlenebilmesi amacıyla birçok düzenleme yapılmış olup iş hayatını düzenleyen en önemli gelişmelerden biri 16.04.2020 tarihinde TBMM tarafından görüşülerek kabul edilen ve 17.04.2020 tarihli ve 31102 sayılı  Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “7244 sayılı Yeni Korona Virüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” (“Kanun”) olmuştur. İşbu Kanun uyarınca 4857 sayılı İş Kanunu’na geçici 10. madde eklenerek geçici fesih yasağı ve ücretsiz izin hususları düzenlenmiş olup geçici fesih yasağı ve ücretsiz izin uygulamaları belirli sürelerle sınırlı tutulmuştur. Ancak önemle belirtmek gerekir ki, Cumhurbaşkanı işbu hususlara ilişkin belirlenen süreleri her defasında en fazla üçer aylık sürelerle 30/6/2021 tarihine kadar uzatmaya yetkilidir.

Anılan hüküm uyarınca geçici fesih yasağı ve ücretsiz izin uygulamaları için belirtilen sürenin sona ermesi ile 30 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan  2707 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 4857 sayılı İş Kanunu’nun geçici 10 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin bir ay uzatılmasına karar verilmiş olup daha sonra periyodik olarak anılan süreler uzatılmıştır. Son olarak 4 Eylül 2020 tarihli ve 31234 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2930 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile geçici fesih yasağı ve ücretsiz izin uygulamalarının süresi 17/11/2020 tarihine kadar uzatılmıştı.

Belirtilen gelişmeler ile 17/11/2020 tarihinde sona ermesi gereken geçici fesih yasağı ve ücretsiz izn uygulamasının, 27 Ekim 2020 tarihli ve 31287 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3135 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 4857 sayılı İş Kanunu’nun geçici 10 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin 17/11/2020 tarihinden itibaren iki ay uzatılmasına karar verilmiştir.

Saygılarımızla,

ÇELİKBAŞ HUKUK BÜROSU

 

(*) Yasal Uyarı

İşbu makale bilgi ve deneyim paylaşımına yönelik olup yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki güvence vermemektedir. Çelikbaş Hukuk Ofisi, bu makalede yer alan her türlü bilgi ve sair içeriklerin doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmasından oluşacak zararlardan hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır; Türkiye Cumhuriyeti Barolar Birliği’nin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez. Bu bilgilerin iletilmesi hiçbir şekilde avukat müvekkil ilişkisi oluşturmaz. Bu bilgiler en son hukuki durumu yansıtmayabileceğinden okuyucular güncel durum hakkında bir avukata danışarak hareket etmelidirler.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir