Av. Nil Merve Çelikbaş Şeker, L.L.M./2022
23 Ağustos 2022 tarihli 31932 sayılı Resmî Gazete ’de yayınlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik” (“Değişiklik”) ile mal teslimi, ön bilgilendirme, cayma hakkı ve aracı hizmet sağlayıcılarına ilişkin düzenlemeler getirilmiştir.
Cayma Hakkı ve Ön Bilgilendirme
Anılan Değişiklik’de ön bilgilendirme kapsamında yapılan düzenlemeler şu şekildedir; ön bilgilendirmede hizmet sağlayıcının adı veya unvanı, MERSİS numarası veya vergi kimlik numarası ile iletişim bilgileri ve şikayetlere dair çözüm önerileri gibi bilgilerinin de tüketiciye bildirileceği, iade masraflarına ilişkin tüketicinin sorumluluğunun ön bilgilendirmede düzenleneceği ve veri girişinin aracı hizmet sağlayıcı tarafından yapılması durumunda, ön bilgilendirmede bulunan eksiklik ve veri doğruluğundan aracı hizmet sağlayıcının sorumlu olacağı düzenlenmiştir.
Değişiklik ile tüketiciye tanınan cayma hakkı 14 gün olarak belirlenmiştir. Bu düzenlemeye göre tüketici hiçbir gerekçe göstermeden ve cezai şart ile karşılaşmadan 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanabilecektir. Anılan Değişiklik’de önceki yönetmelikten farklı olarak iade masraflarından tüketici de sorumlu tutulmuştur. Söz konusu sorumluluğun satıcı ve sağlayıcı tarafından bir ön bilgilendirme ile tüketiciye; iade için kullanılacak taşıyıcıya ilişkin bilginin, bu taşıyıcıyla iade halinde teslim masrafını geçmeyecek iade tutarının, kim tarafından karşılanacağının ve belirlenen taşıyıcı dışında bir taşıyıcı ile iadesi halinde masrafın tüketici tarafından karşılanacağının bildirilmesi ile ortaya çıkacağı düzenlenmiştir. Bu koşullar satıcı ve sağlayıcı tarafından gözetilmediği takdirde veya teslim edilen malın Tüketici Koruma Kanunu kapsamında ayıplı mal sayılması durumunda tüketicinin iade masraflarından herhangi bir sorumluluğu bulunmayacaktır.
Burada bahsedilmesi gereken bir diğer husus ise aracı hizmet sağlayıcı platformlar üzerinden kurulan mesafeli sözleşmelerdir. Platform üzerinden kurulan mesafeli sözleşmelerde iade masraflarına ilişkin sorumluluk; aracı hizmet sağlayıcının ön bilgilendirmede tüketiciye ait sorumluluğa yer vermemesi veya belirlenen taşıyıcının tüketicinin bulunduğu yerde şubesinin olmamasının aracı hizmet kaynaklı olması durumunda aracı hizmet sağlayıcı tarafından yüklenilmektedir. Cayma hakkının kullanılmasında istisna tutulanlar sözleşmeye konu mallar ise;
- 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre tescili zorunlu olan taşınırlar ile kayıt veya tescil zorunluluğu bulunan insansız hava araçlarına ilişkin sözleşmeler.
- Tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmeler.
- Canlı müzayede şeklinde açık artırma yoluyla akdedilen sözleşmeler.
- Tanıtma ve kullanma kılavuzunda satıcı veya yetkili servis tarafından kurulum veya montajının yapılacağı belirtilen mallardan kurulum ya da montajı yapılanlara ilişkin sözleşmeler.
olarak anılan Değişiklik ile yönetmeliğe eklenmiştir.
Aracı Hizmet Sağlayıcılar
Değişiklik ile ayrıca aracı hizmet sağlayıcılara ilişkin tanım ve yükümlülükler de düzenlenmiştir. Değişiklik’ de aracı hizmet sağlayıcı “Oluşturduğu sistem ile uzaktan iletişim araçlarını kullanmak veya kullandırmak suretiyle satıcı veya sağlayıcı adına mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık eden gerçek veya tüzel kişi” olarak tanımlanmış olup tanımda bahsi geçen aracı hizmet sağlayıcının mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık etmek üzere oluşturduğu sistem “Platform” olarak düzenlenmiştir.
Sonuç
Anılan Değişiklik tüketicinin sorumluluğu getirilerek cayma hakkının kısıtlanmasının yanında aracı hizmet sağlayıcılarına ilişkin sorumlulukların da düzenlenmesi ile tüketicinin elektronik ortamda gerçekleştirdiği mesafeli sözleşmeler açısından oldukça önemli detaylar içermektedir.